22.5.2017

Nurmijärven Mosaiikkituotteen portaiden asennus, sokkelin viimeistely ja viemäriasennukset





Kellarin kilpailutuksen ohessa päätimme, ettemme ota betoniportaita Lammin kautta. Meidän kerrosvälistämme johtuen normaalit elemento8 portaat eivät käyneet, joten tilauksesta olisi tullut melko kallis - joten päätimme kilpailuttaa portaat erikseen.

Kilpailutuksessa meille oli muutama googlella valikoitu toimittaja. Kysyimme tarjousta mm. Rudus, Lammi (Parma), HB, Nurmijärven Mosaiikkituote. Osalla toimijoista vakioportaat olisivat olleet järkevän hintaiset, mutta koska korkeus ei aivan täsmännyt, niin "erikoismitoitus" tuli maksamaan maltaita. Käytännössä lopulta oli kaksi erinomaista vaihtoehtoa: Nurmijärven Mosaiikkituote sekä HB Betoni. Tarjousprosessin perusteella voin erittäin lämpimästi suositella näitä molempia toimijoita!

Lopulta rappusten osalta päädyimme Nurmijärven Mosaiikkituotteeseen. Heidän tarjouksensa oli tarpeeksi kustannustehokas ja vastaavasti palvelu ja hinta vaikutti räväkälle ja joustavalle. Päätöstä vahvisti se, että myös muut ovat päätyneet ja olleet tyytyväisiä samaan valintaan!

Portaiden valinnan jälkeen kommunikaatio Nurmijärven kanssa toimi erinomaisesti - ja suunnitelijat saivat puolin ja toisin kaikki tarvitsemansa tiedot nopeasti ja helposti. Suunnitteluaineistot tulivat aikataulun mukaan - ja alustava aikataulu saatiin sovittua meidän tarpeidemme mukaan.

Myöhemmin toimitus tuli juuri pyydettynä ajankohtana - eikä rappusten laadussa ollut mitään valittamista. Nurmijärven Mosaiikkituote on ehdottomasti suosituksen arvoinen porrastoimittaja! Vastaavasti portaiden nostosta paikalleen meillä vastasi Kuljetusliike Matti Janhunen.




Portaiden asennus sen sijaan jännitti. Portaamme koostui kahdesta eri elementistä, joissa molemmissa oli toisessa päässä lepotason puolikas. Nämä lepotasot valetaan myöhemmin yhteen juotosvalulla. Alemman portaan alle oli jo valettu laatanvahvistus, jonka yläpinta jää selvästi lattialaatan pinnan alapuolelle. Tämä mahdollistaa sen, että lattiavalu tulee sitomaan raput osaksi lattiaa.



Vastaavasti yläkerassa onteloa jatkoimme paikallavalulla, joka raudoitetttiin erittäin raskaasti. Raudoitettu paikallavalu on mitoitettu vastaavasti siten, että sen yläpinta on ontelon pintää alapuolella. Tällöin myös yläkerrassa lattiavalu sitoo portaan yläpään lattian sisään.



Lepotason kiinnitys olikin kaikkein mielenkiintoisin kokonaisuus. Kellarin seiniin oli tehty ns. kiskovaraukset, joihin portaissa olevat putkipalkit oli tarkoitus saada sisälle. Koska porrasaukko on melko tarkasti portaiden mitoituksen kokoinen, on portaiden laskussa paikalleen oltava melko suunnitelmallinen.







Lopulta rappusten nosto paikalleen sujui kuitenkin todella helposti ja nopeasti. Portaat passattiin oikeaan korkeuteen ontelolappujen avulla ja oikeat asemoinnit varmistettiin mittanauhalla sekä vatupassilla. Portaat asettuivat lopulta paikalleen todella hienosti!

Rappujen asentamisen ohella viikonloppuna korjasimme sokkelien korot. Tämä ei ollut kovin kivuton operaatio. Ensimmäiseksi tarkoituksemme oli tehdä viimeistely todella tarkasti oikeaan korkoon vaaitsemalla viritettyjen lankojen sekä oman tasolaaserin avulla.

Linjalankojen käyttö tuntui hyvälle idealle ja sen avulla teimmekin tasoitusta päivän verran. Ongelmaksi osoittautui se, että 12 metrin matkalla lanka taipui jopa 2cm alaspäin, vaikka sen viritti niin tiukalle kun kulmalaudat vain mahdollistivat. Tämän epäonnistumisen varmisti se, että yksi nurkkakorko oli naapurin timpurieden puolesta asetettu sentin verran väärään korkoon. Näiden epäonnisten sattumien takia kärsimme n 1.5 päivän turhan työmäärän, joka jo muutenkin kiireisenä viikonloppuna tuntui melko raskaalle.

Tasolaaseri osoittautui myös heti kättelyssä liian epätarkaksi vehkeeksi. Sadan neliön pohjan korkojen passaamiseen tarvitsee ehdototmasti olla pyörivä laser - sekä mittalaite, joka näyttää suoraan milleissä korkeusvaihtelut. Tämän testauksen jälkeen kävimmekin hakemassa Kontion timpureilta super hyvän Hiltin ympyrälaserin lainaan, jolla korot saatiin lopulta soisen päivän iltaa mennessä kohdalleen. Lopulta korot päätyivät 3mm sisään sekä talon että autokatoksen osalta -joten lopputulos oli lopulta erinomainen.

Portaiden ja sokkelin lisäksi viikon ohjelmaan kuului lattiavalun ensimmäiset valmistelut, eli viemäriputkien upotus pohjaan sekä pohjan tasaaminen styroxeja varten.

 




Myöhemmin lisää kertomuksia lattiavalusta sekä Kontio-urakan aloituksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti