5.2.2017

Lammi Kivitalot kellaritoimittajaksi (Vertailu: Valuharkko, FinnEPS ja Betonielementti)

Valintaprosessi ja kellarityypin valinta (kesä 2016)

Kellaritoimittajien alkuperäinen kilpailutusta tehtiin osana talopakettipailutustamme. Pyysimme erikseen kellaritarjoukset useanlaiselta kellaritoimittajalta. Ensimmäisessä vaiheesa tarjoamassa olivat:



Ensimmäisenä pelistä tippui pois Hevi Kivitalot. Heidän myyntinsä oli ensiluokkaista. Sanoisimpa jopa, että kyseessä ollut myyjä Pasi oli yksi parhaista tapamistamme myyjistä! Pasilla oli aito taito ottaa ihmiset vastaan ihmisenä, ollan reilu, avoin sekä aito ihminen. Yli puolen vuoden jälkeenkin muistan kohtaamisemme Tampereella Tammelan torin kulmalla! Terveisiä vain Pasille jos satut tätä lukemaan :)! Tällä kertaa FinnEPS harkko ei ollut meidän valintamme. Kuten näitä harkkoja mainostavissa julkaisuissa kerrotaan, ovat ne suosittuja jossain päin maailmaa. Meille tuo rakenne ei lopulta vakuuttanut ihan sen takia, että eristeet jäävät tässä ratkaisuissa uloimpiin kerroksiin ja ovat alttiina kolhuille. Vastaavasti myös paloturvallisuus mietityttää edelleen kovasti. Hinnallisesti materiaaleissa ei Heviltä ostettaessa olisi tullut säästöjä - urakoinnissa varmasti niitä olisikin saanut koska FinnEPS harkko on ilmeisen nopea laittaa pystyyn ja täyttää betonilla.

Seuraavana vuorossa oli elementtien tiputus pois kilpailusta. Elementit ovat ajatuksena erinomainen tapa tehdä kellari. Ne tehdään valmiiksi kuivassa ja puhtaassa tehdasympäristössä siten, että kaikki läpiviennit on tehty valmiiksi jo tehtaalla. Työmaalla elementit nostetaan pystyyn ja valmista on saman tien. Potius toimi elementtien myynnissä erittäin ammattimaisesti. Saimnme nopeaa, nuorekasta ja erittäin asiantuntevaa palvelua. Elementtien edut osattiin perustella meille hyvin.

Elementtirakentamisen edut ovat kivi- tai betonirakentamisessa kiistattomat. Kuten kaikilla asioilla, tässäkin on toinen puoli. Kun elementit lähtevät tehtaalta, on mm. läpivientien paikkaa enää mahdoton muuttaa. Vastaavasti kaikki muut suunnitteluvirheet kostautuvat pahasti. Meidän suunnittelijoidemme osaamisen ansiosta emme ehkä pitäneet tätä asiaa kuitenkin merkittävänä. Sen sijaan toinen elementtien haaste, korkea hinta, sai meidät toisiin ajatuksiin.

Meidän projektissa betonielementit tuomittiin kalliiksi vaihtoehdoksi yhden tarjoajan perusteella. Jälkeen päin ajatellen tämä päätös oli ehkä hiukan hätäinen. Jos valuharkkoja ei kilpailuta kunnolla ja jos urakoitsijaa ei valitse huolella, voi valuharkkotalo tai -kellarikin nousta hinnaltan elementtien tasolle. Jos projektissa on yhtään valmis tekemään itse, tulee valuharkoilla rakennettaessa helposti hurjia säästöjä, sillä esimerkiksi kylmät harkot on melko helppo latoa itsekin paikalleen. Elementtien osalta työmaalla tehtävä työmäärä on niin pieni, ettei siinä paljon säästöpotentiaalia ole.

Jos olisin nyt rakennuttamassa kivitaloa, niin kilpailuttaisin tiukasti molemmat sekä elementti- että valuharkkovaihtoehdon. Jos tarkoitukseni olisi tehdä jotain myös itse, päätyisin suoraan valuharkkoon.




Vertailimme valuharkkotarjoajia Lammia ja Lakkaa muutaman kierroksen ajan, jonka aikana selvisi, että meidän kellarimme tehdään valuharkoista. Tämä jätti meille kuulemiemme suositusten perusteella parhaiksi vaihtoehdoiksi Lakan ja Lammin valuharkot. Mestarimme sekä muiden tuttujen ammattilaisten perusteella muiden toimittajien harkkoihin ei nykylaadulla ole syytä koskea.

Tässä vaiheessa voitaneen jo todeta, että Lammin asiakaspalvelu oli koko prosessin ajan aivan huippuluokkaa. Meille etsittiin sopivia työmiehiä, tarjottiin messulippuja ja oltiin muutenkin ajantasalla mitä meille kuuluu. Meiltä myös kuunneltiin selvästi kilpailijan toimittajaa paremmin.

Lakan ja Lammin kanssa jatkoimme vielä valuharkkokokonaisuuksien kilpailuttamista muutaman kierroksen. Tämän jälkeen lopetimme kilpailuttamisen ja jäimme odottelemaan rakennekuvia.   Tämä keskeytys johtui siitä, että toimijat eivät pystyneet enää riskivarojen takia tulemaan vastaan hinnassa ja useampi suositteli palaamaan asiaan suunnittelun tässä vaiheessa.

Tästä 3.7.2016 alkoikin kellarien kilpailutukseen puolen vuoden tauko, jonka aikana odoteltiin lupakuvat sekä niitä seurannut kellarin rakennesuunnittelu ennen kellaritoimittajan valintaa. Päivitetyt tarjouspyynnöt kellaritoimittajille lähtivät 17.1.2017.

Valuharkkotoimittajan valinnasta voit lukea lisää seuraavasta kirjoituksesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti