24.3.2017

Järjetön hulevesilaki ja verovarojen käyttö Tampereen Vuoreksen tonteilla


Hyvin pikaisella ajattelulla hulevedet (=sade-&sulamisvedet) on melko yksinkertainen juttu. Kaikkialle (rakentamattomaan) maahan sataa vettä ja lunta, joka sulaa - ja sitten vedet virtaavat ja/tai imeytyvät maastoon.

Kun samaan maastoon rakennetaan sitten torppa, niin vedet eivät imeydy katon läpi, vaan ne siirtyvät muutaman kymmenen metriä - virtaavat ehkä veden tiheyden (paikallinen vesimassan määrä esim. rännien alla) kasvun takia vähän pidemmälle ja imeytyvät sitten suurinpiirtein samaan paikkaan, kuin ennen rakennuksiakin. Helppoa, yksinkertaista ja luonnonmukaista, eikö totta?

Meidän kadun osalta hulevesien valumissuunta on hahmoteltu erittäin karkeasti ja yksinkertaisten alla olevaan kuvaan. Huomiona voi sanoa, että suurin osa vesistä ei todellakaan valu noin kauas, vaan imeytyy paikallisesti moreenimaahan siinä paikalla johon se sataa/ränniä pitkin valuu.


Omaan silmään kuva näyttää ihan järkevälle. Vesiä valuu ja imeytyy tasaisesti tonttien alueella. Tien ja rinteen alapuoliset tontit viettävät niin paljon metsään, että vedet valuvat ja imeytyvät sinne. Yläpuolella ne imeytyvät tontille tai osa valuu kadulle

Tämä kuulostaa insinöörin koulutuksella ihan järkeenkäyvälle - mutta ympäristöön ja infraan perehtyneet asiantuntijat ovat päätelleet toisin. Tampereen Vuorekseen on rakennettu hulevesiviemärit. Käytännössä tämä tarkoittaa siis sitä, että harmaan viemärin rinnalla kulkee erillinen viemäristö sadevedelle. Viemäristön tarkoituksena on siis kuljettaa sadevedet pois tonteilta. Tämä tarkoittaa sitä, että tonteille upotetaan normaalit sadevesiputkistot, jotka kuitenkin laskevat veden keskusviemäri. Viemäri on tässä ehkä liioiteltu sana, koska vedet putkitetaan vain muutaman sadan metrin päähän samaan laaksoon kuin ne muutenkin valuisivat.

Kuvan vasemman, eli rinteen yläpuolisten, tonttien osalta tämä hulevesiviemäri on insinöörinkin järjellä ihan järkeen käypä juttu. Vuoreksen tonttimaa on rakentamisen näkökulmasta täysin järjetöntä - tarvitaan louhintaa sekä vaikeita rinneratkaisuja. Kun tähän paikkaan on kuitenkin kylä pitänyt saada, niin se vaatii infran ylläpitäjältä (Tampereen Kaupunki) tiettyjä toimia, että homma pysyy hallinnassa.



Yksi tällaisista toimista on tuo hulevesiviemäröinti.  Sillä huolehditaan (=pakotetaan) talon omistajat ja rakentajat siihen, että hulevedet käsitellään jokaisella ylärinteen tontilla asianmukaisesti siten, ettei vesi pääse valumaan hallitsemattomasti oman talon perustuksiin, kadulle tai vielä tärkeämmin kadun yli alla olevien talojen perustuksiin. Veden luonnollinen virtaussuunta huomioiden tämä on edelleen vielä järkevää.

Järjettömäksi homma menee silloin, kun samaa mallia sovelletaan ilman maalaisjärkeä kaikkiin alueen asukkaisiin. Tämä tarkoittaa siis sitä, että myös alamäessä olevat talot, joiden vedet virtaavat jokatapauksessa samaan notkoon kuin koko sadevesiputkiston vedet. Tätä järjettömyyttä lisää se, että näissä taloissa liittymiseen tarvitaan sähköpumput, koska tontit ovat osin tietä eli viemäriä alempana.

Ympäristösyillä perustellaan siis se, että kymmenet tontit ostavat sähköpumput pumpatakseen sadevedet tontilta muutaman sadan metrin päähän siitä, mihin ne luonnollisesti satavat, jotta kallis sadevesiviemäröinti saadaan hyötykäyttöön?



Kuva osoittaa kaikkineen kuinka järjettömästä asiasta on kysymys. Kaikki rinteen alapuoliset tontit joutuisivat pumppaamaan kaikki sade- ja sulamisvedet kaupungin järjestelmään vain, jotta ne voidaan valuttaa samaan paikkaan muutaman sadan metrin päässä. *huutonaurua*

Päästäkseen eroon tästä totaalisesta järjettömyydestä, ei ihan maalaisjärki riitä. Jokaisen rakentajan on anottava erikseen vapautusta [vapautushakemus] tästä hulevesijärjestelmästä. Vapautuksen hakemiseksi on ensin tehtävä erillinen liitoslausunnon tilaus erillisellä liitoslausunnontilauslomakkeella. Kun liitoslausunto on saatu, voi täyttää vapautuspyynnön, joka lähetetään edelleen Tampereen ympäristönsuojeluyksikköön ympäristötarkastajalle. Meillä ei ensimmäiset lähetykset edes olleet hyväksyttyjä, koska mukaan pitää tietysti liittää hulevesilaskelmat ja käsittelysuunnitelmat tontilla. Ne löytyvät osana LVIS-suunnitelmia, meidän esimerkki tässä alla.


Kun seuraavaan sähköpostiin saatiin sitten yo. asianmukainen liite mukaan, alkoi odottelu. Viikon-parin odottelun jälkeen Tampereen kaupungin ympäristöosasto muisti sähköpostilla, josta löytyi liitteestä varsin mukavaa luettavaa. Hakemuksemme oli lähtenyt kaupungilta Tampereen vedelle lausuntakierrokselle, jossa pyyntöömme oli haettu puolto tai meidän tapauksessa puoltamatta jättäminen.

"Tampereen Vesi on antanut liitteenä olevan vastineen hulevesivapautushakemuksestanne.  
Teillä on mahdollisuus puolestaan antaa siitä edelleen vastine. Ohessa on myös vastinepyyntö."



Sähköpostia lukiessa meinasi mennä kahvit ja munkkipossut väärään sieraimeen. Suuren ihmetyksen vallassa yhdistin puhelun Tampereen kaupungille ja pyysin puhelimeen hulevesien käsittelystä Tampereen Vedellä vastaavaa virkamiestä. Kuin ihmeen paikalla viidessätoista sekunnissa puhelimen päässä oli henkilö, joka vielä muisti meille tehdyn puollon (puoltamatta jättämisen). Tämä oli oikeastaan varsin hyvä suoritus kaupungilta (joskin - lienee pakollista päivystää puhelinta kun tällaista sekoilua tehdään näinkin yksinkertaisessa asiassa)

Virkamieheltä sain selkeän selityksen asiaan. Hänen mielestään siinä, että me (ja muut alapuoliset tontit) alkaisivat pumppaamaan vettä ylös putkeen, jotta se voitaisiin laskea takaisin samaan paikkaan hiukan eri kohdassa, oli myös järjetöntä. SääntöSuomen laki kuitenkin velvoittaa, että koska rakennamme hulevesiviemärin vaikutusalueelle, on heidän lain mukaan pakko olla puoltamatta sen käyttämiseltä vapautumista. Toisin sanoen, vaikka siihen liittyminen olisi kuinka järjetöntä tahansa, pakottaa laki heidät yrittämään sen pakottamista. *nyt ei enää edes naurata*

Lohdutukseksi virkamies totesi, että vaikka laki pakottaakin heidät toimimaan vastoin sekä ympäristön, rakentajan että kaupungin etua, on päättävällä viranomaisella kuitenkin yleensä järki päässä. Toisin sanoen, heidän lainvelvoittamalla päätöksellään ei todennäköisesti ole mitään merkitystä, vaan viranomainen ajattelee tässä aitoa ympäristön etua, eikä pakota kymmeniä talouksia siirtämään vettä sähköpumpulla toiselle puolelle kylää. Tätä päätöstä odotellessa...

Hauskin osa puhelua oli ehkä se, että virkamies totesi itsekkin, että kyllä tästä järjettömyydestä on yritetty valittaa ylöspäin aivan turhana verorahojen käyttönä ja byrokratiana... No, kukapa sitä virkamiestä kuuntelee... ;)

Mitä tästä nyt sitten jää käteen?
Enimmäkseen ihmetys sääntöSuomesta. Luodaan kallis sadevesiviemäristö, joka hyödyttää alle puolta rakennuksista. Sen jälkeen luodaan hillitön byrokratia, johon osallistetaan jonokaupalla virkamiehiä pyörittelemään papereita - ja toinen liuta vastailemaan kyselyihin tästä järjettömyydestä - ja lopuksi viranomainen hylkäämään edellisten tekemät päättömät suositukset. Kuulostaa juuri siltä Suomelta johon me kaikki haluamme veromme maksaa... Mites siellä vanhainkodeissa menee?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti