16.6.2016

Kotiautomaatiojärjestelmä - OSA 1, Ihmettelyä, hajatuksia ja pitkäälistaa


Tälle(kin) kirjoitukselle on syytä antaa nörttivaroitus! Luvassa bittejä ja namiskoja - niistä me insinöörit tykätään!

Tässä pitkän rakennusprojektin edetessä on ollut aikaa pohtia erinäisiä asioita [sarkasmi]. Jostain syystä mieleen tuli näin automaatioingengöörinä, että olisihan se mukava saada kotiin jotain automaagiotakin. Ja siitähän se ajatus sitten lähti..

Ennen aikaan automaation rakentaminen kotiin olisi ollut varsinaista hakkerointia. Sähkösuunnittelu ja johdotukset olisi pitänyt todennäköisesti teettää jollakin teollisuuspuolen ammattilaisella, tai yrittää väsätä itse. Standardit toimintavat olisi voinut yrittää kopioida teollisuudesta käyttämällä Modbus tai CAN väylää. Todennäköisimmin olisi kuitenkin päätynyt keskitettyyn releohjaukseen, jossa kaikki kovavirta olisi viety sähkökaapin kautta tähtikuviona (alueittain) eteenpäin. Voi sitä johtamisen ongelmaa! Haasteita olisi varmasti tullut, eikä käytettävyys, päivitettävyys tai laajennettavuus olisi ollut huipussaan.

Nykyään homma on jo paljon helpompaa ja valmiita kotiautomaation tarjoajia on jo useita. Alaa valloittanut KNX on vallannut ihmisten mielikuvissa Mersun aseman (hyvä mutta pirun kallis). Kalliin hinnan takia rinnalla on paljon erilaisia KNX sovelluksia, kevyempiä tuotteistettuja paketteja tai lähinnä netissä verkkokaupsta ostettavia langattomia ratkaisuja. Tee-se-itse ratkaisutkin edellisten yhdistelmällä ovat edelleen potentiaalinen harrastelijan vaihtoehto.

Nykyään useimmat taloautomaatiojärjestelmät tukevat monipuolisesti sekä edellämainittuja automaatioväliä, että uudempia taloautomaatioon tarkoitettua sovelluksia. Tyypillisesti tuettuna ovat aina ainakin KNX, DALI, Modbus sekä joskus jotkut harvinaisemmat sovellukset.

Edellämainituista KNX näyttää lähes pakolliselle tuettavaksi, sillä (vain) sen kautta saa kätevästi ohjaukseen kodinkoneet, joihin on tuotu tuki kotiautomaatiolle. Kiuas on näistä hyvä esimerkki. DALI on standardi valojen ohjaukseen, enkä vielä osaa arvioida sen tarpeellisuutta osana kotiautomaatiota. Vastaavasti ModBus on edelleen mielestäni potentiaalinen ja avoin vaihtoehto tiedon välittämiseen keskusyksikön ja huoneiden välillä. Esimerkiksi joihinkin lämpöpumppuihin saa optiona ModBus liitännät.

Meidän kotiautomaatiojärjestelmän valinta on tällä hetkellä kartoitusvaiheessa ja olemme sopineet useita tutustumiskäyntejä eri toimittajien luo - tai lähettäneet yhteydenottopyyntöjä useille toimijoille. KNX osalta yhteydenotot ovat kohdistuneet sitä alueella tukeviin sähköliikkeisiin, kun taas muiden osalta yhteys on useimmiten otettu suoraan toimittajaan.

Tällä hetkellä mietinnöissä on/ollut seuraavanlaisia teknologioita/systeemejä/värkkejä, joita on tullut vastaan Suomessa käytettynä:

Ja sitten enemmän rapakon takaa:

Vaikka emme ole kumpikaan perusautomaation (PLC, väylät) kanssa olleet tekemisessä sitten koulun peruskurssien, on selvästi jotain ennakkoasenteita jäänyt päähän. Pelkät langattomat ratkaisut tai "lisää tällainen gadget töpselin ja rasian väliin" -tyyppiset ratkaisut eivät lämmitä. Tuntuukin, että toimittajatapaamisiin sekä siitä eteenpäin kilpailutukseen ja valintaan lähdemme seuraavien perusvaatimusten / prioriteettien saattelemana:
  1. Käytettävyys ja helppoköittyisyys (Fluid UX)
  2. Avoimuus: Avoimet kommunikointistandardit, useita toimittajia, avoin järjestelmä
  3. Pitkäikäisyys: Varaosat, osaaminen ja standardin säilyvyys ja ajan kestävyys
  4. Laajennettavuus: Erilaiset liitännät, laitteet, mahdollisuudet
  5. Vaadittavan väylän ja johdotuksen määrä sekä standardinmukaisuus (uusiokäyttö)
  6. Hinta
Näiden vaatimuksen perusteella aiomme nyt tutustua tarkemmin muutamaan edellämainittuun järjestelmään tai teknologiaan - sekä jutella sähkö- ja automaatiosuunnittelijoiden kanssa järkevimmästä lähestymistavasta.

Seuraavissa kirjoituksissa myöhemmin kuulette varmasti lisää valinnoista, päätöksistä sekä niihin johtaneista kokemuksistamme. Tässä valinnassa apu on kuitenkin tarpeen...


Onkos kenelläkään antaa näistä päteviä kommentteja, suosituksia, varoituksia tai muuta mukavaa sanottavaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti